Nolltolerans mot nedvärderande kvinnosyn

Som ordförande för Sverigedemokraternas kvinnoförbund och riksdagsledamot är jag lättad över att Socialdemokraterna agerade mot Omar Mustafa. Samhället och de politiska partierna måste gemensamt stå upp för de grundläggande värderingar som vårt samhälle vilar på. Kvinnor, barn och mäns lika rättigheter är inget som vi ska kompromissa om. Det finns många jämställdhetsfrågor i samhället som behöver lyftas och framför allt lösas. En förutsättning för detta är att vi står enade i de här frågorna även om vi kan uttrycka oss olika och ha olika utgångspunkt.

Allt för länge har övriga partier, media och samhällsdebattörer lagt all fokus på att söka problem hos SD, ett agerande som nu inte kan beskrivas med ett annat ord än hyckleri.

Nu är det på sin plats att Omar Mustafas föregångare som ordförande i Islamiska förbundet, som deltagit vid samma konferenser med kända antisemiter, också får står till svars och lämnar riksdagen. Moderata riksdagsmannen Abdirizak Waberi är om medias rapportering stämmer, om möjligt än mer motbjudande i sin unkna kvinnosyn. Waberi menar att män inte bör ta kvinnor i hand och att ogifta män och kvinnor inte bör vistas tillsammans i enrum.

Detta är en kvinnosyn som Sverige försöker bekämpa i andra länder via olika insatser. I vårt eget land premieras det tydligen med diverse poster inom politiken.

Alla har givetvis rätt att ha vilken människosyn de vill. Men det måste finnas någon gräns för vilka sjuka idéer politiska partiers företrädare får ha, eftersom företrädarnas åsikter annars legitimeras indirekt genom förtroendeuppdraget.

För mig är det ofattbart hur tyst det trots allt varit från dessa partiers kvinnoförbund, och för den delen även från övriga. Funderar de inte en sekund över om de verkligen valt rätt parti när dess representanter tillåts att ha så udda syn på kvinnor?

Själv skulle jag inte ha suttit tyst i båten, än mindre gå ut och försvara personer med ett sådant synsätt, det kan jag lova.

Kvinnor och mäns lika rättigheter är viktiga att stå upp för, alltid och överallt. Jag vill uttrycka lättnad över att Omar avgått från sina uppdrag inom Socialdemokratin men jag vill också uttrycka förvåning och förfäran över att han ens föreslogs. Förvåningen och olämpligheten i att moderaterna inte bara föreslår och väljer in Waberi utan dessutom också låter honom sitta kar, är inte desto mindre. Alla politiska partier borde införa en nolltolerans mot nedvärderande kvinnosyn, antisemitism och rasism

Annonser

2 thoughts on “Nolltolerans mot nedvärderande kvinnosyn

  1. Om nu sd står på utsatta kvinnors sida varför föreslår ni inte att 2-års regeln slopas och att kvinnor från muslimska länder automatiskt får uppehållstillstånd i Sverige?

  2. Frågan har varit uppe för diskussion och är inte helt enkel. Lagen har ju från början ett syfte, ett av argumenten för 2-årsregelns existens är att den ska förhindra skenäktenskap. Kvinnor skall så klart inte behöva stanna kvar i ett förhållande präglat av hot och våld, de måste få information om att undantag kan göras ”om det finns särskilda skäl” tex kan en polisanmälan fungera som beslutsunderlag i en ansökan om permanent uppehållstillstånd eller asylansökan.
    Det är helt klart en fråga värt att titta vidare på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s